2007. december 7., péntek

Bitteschön, was ist ein Debrecziner??

Hát ez.

Ha ráklikkelsz, látod, hogy miért csak 56 grammot vettünk belöle. Igen, a 15,9 euró/kg az kereken 4000 ft/kg; így átszámítva 223 forint 89 fillérrel megúsztuk, hogy kipróbáljunk egy pár Eredeti Német Debreczínert (ha már magyarosítjuk a németesítést, akkor hosszú í-vel).

És azt kell hogy mondjuk, hogy finom. Tényleg ízletes, leginkább olyan, mint egy jobb cserkészkolbász, csak szárazabb talán egy fokkal, meg jobb a hús benne.

Meglehet, jobb annál, amit Magyarországon árulnak Debreceniként. Igaz, hogy az már kolbász kategória, a német változat meg semmiképp sem sorolható ide, annál sokkal véknyabb. Továbbá Magyarországon semelyik debreceninek nem kerül a kilója 4000 forintba. Annyiért már nagyon jó téliszalámit kapsz. Egy olyannal meg szerintünk ez nem veszi fel a versenyt, ott már a téliszalámi kategóriája túl magas a német debreceniéhez képest.

Azt végképp nem értjük, melyik helyesírás-fetisiszta német találta ki azt, hogy cz-vel kell írni Debrecent. De mindenütt így írják.

A német húsfajták egyébként nagyon drágák, felárasok, szerintem a képen látható húsfajta nálunk (ár/érték arány és kiskereskedöi kézrátét figyelembevéve:) legfeljebb 2500, de legeslegrosszabb esetben 2800 forint lenne. A 4000 meg irrrreális.

Borból a következö választék van: Szekérvár, amit már Eichstättben is láttunk a polcokon, de inkább otthagytuk. Két eshetöség van: 1, mindenki otthagyja a polcokon a Szekérvárat, és már öt éve ott poshad, 2, vagy mindenki azt issza, és azóta lebutult a német nép. A Pisa-felmérés sajnos az utóbbiról tanúskodik. Aki szeret azon élvezkedni, hogy milyen helyezést ér el egy hihetetlenül népszerü, ám annál ihatatlanabb magyar bor Németországban, itt elolvashatja egy teszt eredményét. Magyar bort egyébként itt biztos nem fogunk venni, mert az ihatatlan itt annyiba kerül, mint nálunk egy közepes. A jó pedig nyilván a drágánál is drágább, úgyhogy nem vonatkozik ránk.

Amikor megjöttünk, kitaláltuk, hogy itt csak rajnai borokat iszunk, igaz, eddig csak két palackot (két finom, középkategóriás Dornfeldert) kóstolunk meg. Én (Ági) voltam egyszer borkóstolón is Wiesbadenben, szintén rajnai borokat ittam, de nem mind volt jó, és volt olyan is, ami ízlett. Legjobban az Auxerrois ízlett. Ez egy fehér szölöfajtából készült bor, francia, és a hasonló nevü grófságból származik. Németországban kevés van belöle. Amikor vendégségben voltunk a spanyol lánynál, nyilván elfogadtuk a spanyol bort is, nem vagyunk bornácik:)

Nincsenek megjegyzések: