2008. január 14., hétfő

Akkor miért nem válik le Balatonszemes?

Nagyon sokan panaszkodnak vidéken, hogy az ő adóforintjukból "építik" a négyes metrót és a hasonló "beruházásokat", amelyeket sem ők, sem a budapestiek nem fognak földi életükben használni. Joggal merül fel a kérdés, hogy egyáltalán miért kell finanszírozni ezeket a projekteket? Miért költenek rá milliárdokat a budapestiek és a vidékiek (utóbbiak ráadásul az ország lakosságának 4/5-ét teszik ki)? Válasz természetesen van, viszont az is egy kérdés, s méghozzá Király Linda tudja a legjobban: Hát magyarok vagyunk, neeeeem?

Szóval az összetartás. Vagyis az, hogy nyolcmillió ember, mármint a vidék adót fizet a központnak, ahonnan vidékfejlesztés és hasonlók címén nyilvánvalóan csak vicces összegek kerülnek vissza. "Menjünk le" vidékre, meglátjuk a vidékfejlesztett magyar valóságot, és "menjünk fel" Budapestre, amely úgy néz, ki, mintha most ment volna rajta végig a Jeti.

Namármost, egy sikeres népszavazás után Balatonszemes kiválik Magyarországból. Önálló országként ettől kezdve nem fizet adót a centralista hegemóniának, ugyanígy nem is kap tőle pénzt és támogatást, dehát: eddig se kapott. Nem megy be a pénz egy budapesti varázskalapba, nem épül belőle négyes metró, nem épül belőle luxusvilla, kormánynegyed, satöbbi. Ezek a megtakarítások elegek lesznek arra, hogy a Balatonszemesen nem igényelhető szolgáltatásokat (egyetem, kórház) máshol, más városban vegyék igénybe a szemesiek. Ezeknek a szolgáltatásoknak az árát Szemes megtéríti lakosainak azon az alapon, hogy ő maga nem tudta biztosítani az egyetemet és kórházat (ami most már egyébként is fizetős, még a centralista ország adófizető lakóinak is). Még maradni is fog pénz.

A törpeállam Balatonszemes jellemzői a következők lennének: demokratikus kishercegség; hasonló jogkörű EU-tagság, mint a Dániához tartozó Grönlandé; schengen; euró bevezetése fél év türelmi idő múlva (az is csak azért, mert az EU nem hiszi el, hogy minden szemesi mutató annyival jobb a centralista magyar mutatóknál).

A balatonszemesi euró hátoldalán ott lenne a móló (2 eurós), a Hunyadi-rezdencia (1-es), Latinovits arcképe (50 cent), a Postamúzeum (20-as), Reich Károly egyik illusztrációja (10-es), továbbá a Kistücsök vendéglő az ötösön lenne. A két centesen látnánk Gyurcsány Ferenc vízparti villáját (az már nem az őszödi kormányüdülőhöz tartozik, mert lecsatolta; a balatonszemesi Pósa Lajos út végén lehet megcsodálni), az egycentes hátulján pedig a budapesti metróépítés valamelyik gödrét ábrázolnák, annak jeléül, hogy a szemesieknek évente maximum ennyit érdemes adakozniuk a "projektre".

Na jó: Mindezt annak nyomán írtuk, hogy Németországban, ahol nem minden szövetségi államban van tandíj, az esetleges tandíjat nem a centralista hegemón vandálok kapják, hanem direkt az adott egyetem, amelynek el kell tudnia számolni a befolyt összegről. Ha nem tudja megmondani, hova ment a pénz, perelhető. A pénzek nem tesznek kitérőt egy luxusvilla és valamely, négyes metró irányában sem; a rendszer működik.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na valahogy így kéne. Ha pedig Balatonszemes leválna, esküszöm odaköltöznék.

Reviczky-Balogh Andris-Ági írta...

Szerintem pont elötte érdemes odaköltözni, mert a leválás után biztos lenne bevándorlási hivatal.-- - Csak aztán váljon is le, milyen blamázs lenne ezzel a szöveggel odaköltözni, aztán meg nem történik semmi.

Névtelen írta...

És ha mi ugyanezt megcsináljuk Bp-tel? Mert itt meg úgy tűnik, mi tartjuk el a végeket.

Reviczky-Balogh Andris-Ági írta...

Mivel ez az egész csak gondolatjáték, lehet tovább játszani: Ha Budapest is "leszakadna", a szegényebb, válságközeli helyzetbe került önkormányzatok/települések végleg feloszlanának, illetve a válság mélyülne tovább, kisebb népvándorlások lennének (mert ezek a szegény régiók nem befizetök, hanem a központi segély élvezöi). Felgyorsulna egy-két lassú folyamat.
A gazdagabb, sikeres városok, falvak, régiók (mert ilyen is van, csak kevés) - ha szintén leválnának - viszont örülnének, mert saját maguk rendelkeznének a pénzük fölött.
A végén meg az ország úgy nézne ki, mint az egyesítés elötti Olasz"ország" vagy Német"ország". De jó az? Nyilván nem járható út.
Ez a bejegyzés azért született (de ezt asszem nem kell magyarázni:) ), mert rosszallottam a magyarországra jellemzö centralizmust. Azt, hogy a vidéknek semmi kontrollja sincs a központ felett, fordítva viszont ez a kontroll annál erösebb.