Aki járt már Németországban, az tudja, hogy itt az alkoholmentes italok két klasszikussal kezdödnek, A-Safttal és O-Safttal (nem összetévesztendö a müncheni “O'zapft”-tal - 14 éven felülieknek -, “is”-zel kell folytatni). Mindkettöt szénsavas ásványvízzel (Mineralwasser) szokták leggyakrabban inni, ekkor Schorlénak hívják az eredményt, és a balatonparti üdülökben, éttermekben is kezd terjedni - hála a német turistáknak. Ne felejtsük el, hogy az alkoholmentes fröccs - ahogy én nevezném - lehetöleg a legjobb, legmagasabb százalékos gyümölcslevekböl készül, így joggal felmerül bennünk a kérdés: minek higítják? Válasz: mert ez öko-bio-szuperegészséges, nem úgy, mint a tiszta gyümölcslé. Utóbbiból mellesleg nem kicsi a választék, a leggyengébb közértben is finomabbnál finomabb gyümölcsleveket kapni kb. 65 centért, nyárra például ideális üdítönek a lime-citrom-grapefruit-ot szavaztuk meg, télen valami “melegítöbb” kombinációra vágyunk. Vannak esetek, amikor a németek ragaszkodnak a tömény alkoholmenteshez, ez a legújabb bio-befolyásról árulkodik. KiBa, ezt már megtanultuk, a Kirsche+Banane (mindkettöböl a Saft), nagyon finom, már-már laktató kombináció. Aki nagy hasznot farag ebböl a nagy bio-trendböl, az a Bionade nevü üditöital, szintén érdekes íz-választékkal, de nevezhetjük egyszerüen piros, fehér, zöld és sárgalöttynek is, megspékelve jó kis PR-ral.
Bajor múltunk miatt a helyi sörre vadászunk. Ki kell ábrándítanunk mindenkit: Mainzban igenis van helyi sör, neve nem jut most hirtelen eszembe, egy sörözöben kapni, másutt még nem találkoztunk vele, se üzletben, se sörözöben. (Jelentem, utánaéztünk: Eisgrub.) Talán majd egyszer megtudjuk, hogy is van ez, miért rejtegetik a helyi büszkeséget… A Kölsch (ejtsd kölcs) befolyása ezzel szemben ebbe a térségbe is elér, bár kicsit “odébb” többfélét kapunk a Kölni sörböl, itt keresgélni kell. Az egyetemistás bulikban nem hiányzik továbbá a bajor weissbier, másnéven weizen (kristall/dunkel/hefe) sem. Altot eddig nem láttunk, pedig az is “menö” errefelé.
Akit érdekel a sok-sok sörfajta, hogy mit miböl lehet inni, és mi az az ober- meg untergärig, hogy a Märzen mi, és hol érdemes füstös sört inni, annak ajánljuk A német söroldalt a neten, németül persze. Ki fogjátok találni a honlap címét. : )
Rheinland-Pfalzban bort kell inni, tudjuk, de a partikon itt is inkább söröznek, hiába a rajnai rizling. A közelben készül a Henkell Trocken is, de pezsgözéshez alkalom kell. A sok bor- és pezsgömárkához már-már szakértelem kell, ami egyetemista körökben kevésbé elterjedt. Almabor, ez már izgalmasabb a helyi fiataloknak, megkóstoltuk, borzalmas. Mintha fröccsként vagy keverékként is lehetett volna kapni egy bulin.

1 megjegyzés:
ellenorizni kell:)
Megjegyzés küldése